В Ямбол започнаха публичните обсъждания на концепциите за интегрирани териториални инвестиции

...........................................
11.04.2024 / 11:52

На 9 април 2024 г. екипът на Областен информационен център – Ямбол (ОИЦ-Ямбол), като част от Звеното за публични консултации към Регионален съвет за развитие (РСР) на Югоизточен регион, проведе публично обсъждане на 4 концепции за ИТИ, в които са заложени дейности на територията на област Ямбол.

Първата концепция, представена от г-жа Мария Куманова от Община Бургас, беше „Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион“. Целта на концепцията е да подобри здравната, социалната, културната и спортната инфраструктура и достъпа до услуги, като основен фактор за определяне на качеството на живот в региона. Прогнозният бюджет е 199 202 705 лв.

Втората концепция, представена от г-жа Митка Крълева от Община Сливен, беше „Интегрирани инвестиции в новото поколение – за образовани, активни и работещи в региона млади хора“. Концепцията включва инвестиции в инфраструктурата на индустриалните паркове в общините Сливен и Тунджа, подобряване на достъпа до индустриалната зона в Ямбол, инвестиции в част от образователната инфраструктура в Сливен и Ямбол, изграждане на спортни и развлекателни съоръжения, както и проекти по мерки: „Приобщаващо образование и образователна интеграция", „Връзка на образованието с пазара на труда" на ПО и „Насърчаване на младежката заетост" на ПРЧР. Предвидената БФП е 74 000 000 по ПРР, ПО и ПРЧР.

Третата концепция, представена от г-жа Венцислава Петрова от Община Ямбол, беше „Интегрирани инвестиции в зелена градска среда, устойчива мобилност и подобряване на достъпността за развитие на региона“. Проектът обхваща инвестиции в образователна инфраструктура, подобряване на зелената градска среда чрез изграждане на зелени площи за широко обществено ползване, подобряване на естетическата стойност на жилищни райони и обособени паркови пространства, подходящи за развитие на устойчиви форми на туризъм и спорт. Също така включва изграждане на нови транспортни комуникации, създаване на възможности за алтернативни и екологични форми на придвижване на населението чрез разширяване на велосипедната и пешеходна инфраструктура. Предвидените инвестиции са на стойност 49 500 000 лв. БФП по програмите ПРР и ПОС.

Последната концепция, представена от д-р Пенко Пенков от Сдружение Югоизточен регионален иновационен център „Здраве“, беше насочена към инвестиции в секторите здравеопазване, социални услуги, култура, икономика, наука, иновации и туризъм. Предвижда се развитие и надграждане на регионален иновационен клъстер, производствени инвестиции за повишаване на конкурентоспособността на предприятията и създаване на работни места, здравно-социални услуги за резидентна грижа за възрастни хора с увреждания, хоспис центрове, социални домове, модернизиране на здравна инфраструктура и създаване на нови болнични услуги, производствена инфраструктура за иновативен био продукт за здравословен живот.

Присъстващите в залата изразиха своето одобрение и подкрепа за всички предложени инвестиции, които считат за необходими и навременни за развитието на Ямболска област. Публичното обсъждане продължи в общините „Тунджа", Стралджа и Елхово.

Областен информационен център – Ямбол е част от мрежата от 27 информационни центъра за популяризиране на кохезионната политика на Европейския съюз в Р. България.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев