Радев участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и 45-годишнината от полета на първия български космонавт

...........................................
13.04.2024 / 20:45

Президентът Румен Радев участва в честването на Международния ден на авиацията и космонавтиката и на 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. В Централния военен клуб в София държавният глава приветства гостите на официалното събитие, организирано от Военновъздушните сили, Института за космически изследвания и технологии към БАН и фондация „Български ВВС“.

Румен Радев подчерта, че без развитие на модерна космическа наука, на космически технологии и индустрия не може да се постигне съвременна конкурентоспособна икономика. Той отбеляза историческия полет на „Союз-33“ и приноса на българските учени, основали преди 52 години българската космическа научна програма. Държавният глава изрази оптимизъм за разработването на космическата програма у нас с обединените усилия на институциите и на научния сектор.

Президентът Радев подчерта стратегическото значение на авиацията, безпилотните апарати и космическите технологии за отбранителните способности и икономическото развитие на всяка държава. Той изрази надежда, че проектът за изграждане на Национален космически център за наблюдение, координация и управление ще бъде реализиран, тъй като предвижда да събира информация, на базата на която не само да се развива научна дейност и да се вземат решения в кризисни ситуации, но и по-ефективно да се управляват ресурсите в страната.

Румен Радев беше удостоен с юбилеен плакет по случай 45 години от полета на първия български космонавт, съобщиха от пресцентъра на Президентството. На церемонията президентът беше заедно със съпругата си Десислава Радева.

Още снимки от новината

...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев