Върховният касационен съд атакува част от текстовете за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори

Снимката е илюстративна
15.04.2024 / 09:32

Върховният касационен съд (ВКС) оспорва някои части от разпоредбите относно отнемането на превозни средства от лица, шофиращи под въздействието на алкохол или наркотици. Съществува възможност тези разпоредби да бъдат обявени за противоконституционни. Адвокатът Елица Буенова и пътният експерт Румен Дунев обсъдиха темата в студиото на „Здравей, България“.

Правителството смята, че промените в закона са били ефективни за намаляване на нарушенията. ВКС обаче има опасения относно конкретна част от закона, която позволява конфискацията на автомобили или изискването собствениците им да платят тяхната левова равностойност, ако водачът е участвал в инцидент и е бил неправоспособен, употребявал е алкохол или наркотици или е избягал от мястото на произшествието.

Елица Буенова поясни, че отнемането на автомобила няма да бъде премахнато напълно; вместо това ще бъде разгледан само въпросът дали да се отнеме превозното средство или да се изисква плащане на парична сума, равна на стойността му, ако водачът не е негов собственик. Ако полицията установи, че водачът е под въздействието на алкохол или наркотици, настоящата позиция е, че превозното средство трябва да бъде отнето, ако е собственост на водача, но не и да се налага глоба в размер на стойността на превозното средство, ако то не е негово.

Румен Дунев твърди, че държавата не трябва да отстъпва от текущите мерки, тъй като те са доказали своята ефективност. Той вярва, че законите просто трябва да станат по-справедливи.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев