От днес Централната избирателна комисия започна да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите

Избори - снимката е илюстративна
15.04.2024 / 09:49

От днес Централната избирателна комисия започна да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, насрочени за 9 юни 2024 г. Информацията е достъпна на уебсайта на ЦИК, съобщи БТА.

Документите ще се приемат всеки работен ден от 9:30 ч. до 17:00 ч. в сградата на Народното събрание, площад „Княз Александър I“ №1, във фоайето, вход „Ларго“. Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите е до 17:00 часа на 24 април 2024 г.

Заявлението за регистрация трябва да бъде придружено от списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на поне 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията за съответния тип избор. В случай че дадена партия или коалиция кандидатства както за европейски, така и за национални избори, тя може да предостави един списък, съдържащ имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на поне 2500 избиратели, които имат право да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

Важно е да се отбележи, че всеки избирател може да подкрепи само една листа за определен тип избор или обща листа за двата вида избори. Когато полагат своя подпис, избирателите удостоверяват своята самоличност. Освен това избирателите от друга държава-членка на ЕС могат да подкрепят регистрацията на партия за изборите за членове на Европейския парламент от Република България, като предоставят своите имена, личен номер, номера на разрешението за пребиваване, датата на регистрация, посочена в него, и подпис.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев