Без много строги мерки ако се въведе епидемия за ограничаване на болестта коклюш

Доц. Ангел Кунчев
25.04.2024 / 09:13

Доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, заяви в интервю за БТА, че макар епидемия от коклюш да не налага толкова строги противоепидемични мерки като тези по време на пандеемията от COVID-19, все пак ще има необходимост от определени мерки. Той подчерта, че не повече от 5-10% от пациентите с коклюш се хоспитализират и обикновено това е по-скоро за наблюдение, отколкото поради необходимост от интензивно лечение.

Към момента в Европа протичането на коклюш не изглежда толкова тежко, като повече от половината случаи са имунизирани индивиди, които прекарват болестта много леко. Доц. Кунчев обясни, че по-възрастните хора са ваксинирани с пълноклетъчна ваксина срещу коклюш, така че макар да не са напълно защитени, те вероятно ще прекарат заболяването толкова леко, че може да не бъдат диагностицирани.

За да се предотврати разпространението на коклюш, здравните власти ще направят диагностиката по-достъпна и безплатна за определени целеви групи. Лечението на коклюш при деца е повлияно добре от антибиотиците, така че ранната намеса гарантира, че няма да има усложнения.

Въпреки че бременните жени могат да бъдат ваксинирани срещу коклюш, това не е задължително изискване. Доц. Кунчев предложи да се вземе предвид и мнението на акушер-гинеколозите, когато се решава дали да се ваксинират бременни жени. Той също така спомена, че имунната реакция на всеки човек е различна и имунитетът може да продължи от 20 години до две или три години след ваксинирането.

Здравните власти няма да въвеждат същите строги мерки като по време на пандемията от COVID-19, тъй като коклюшът е въздушно-капкова болест, която се разпространява чрез капчици слюнка. Носенето на предпазна маска е ефективна мярка за предотвратяване на разпространението на заразата. Доц. Кунчев вярва, че ако поне 90% от населението бъде имунизирано с първите три дози ваксина, причинителят на коклюш трудно ще намери достатъчно неимунни лица, за да ги зарази.

Той изрази съмнение относно предложението родителите да удостоверят отказа си от ваксина със своя подпис, тъй като това няма да осигури никаква полза. Доц. Кунчев подчерта, че имунизациите засягат не само отделните деца, но и другите деца в общността, като осигуряват обществен имунитет за уязвимите индивиди, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев