ЕП даде зелена светлина на прегледа на общата селскостопанска политика, за да се облекчи административната тежест за фермерите в ЕС

Европейски парламент
25.04.2024 / 09:29

Европейският парламент даде зелена светлина на прегледа на Общата селскостопанска политика (ОСП) с цел намаляване на административната тежест за фермерите в Европейския съюз. Парламентът одобри прегледа на Регламента за стратегическите планове на ОСП и Хоризонталния регламент за ОСП с 425 гласа „за“, 130 „против“ и 33 „въздържал се“. След одобрение от Съвета, законът ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила незабавно.

Ревизията на ОСП включва промени в правилата за три екологични условия, които фермерите трябва да спазват, за да получат финансиране. Той също така предоставя повече гъвкавост на страните от ЕС да предоставят изключения от стандартите на ОСП, ако има проблеми с прилагането им и в случай на проблеми, причинени от екстремни метеорологични условия. Освен това малките ферми под 10 хектара ще бъдат освободени от контрол и санкции за неспазване на някои правила на ОСП.

За да се ускори приемането на мерките, парламентът се съгласи да разгледа преписката по т. нар. спешна процедура. Освен това Европейският парламент реши да не възразява срещу предложението на Комисията за допълване на пакета за опростяване на ОСП, който дава повече свобода на действие на държавите членки при прилагането на изискването на ОСП за поддържане на съотношението на постоянни пасища към земеделска площ над 5% в сравнение с 2018 г. (GAEC 1).

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев