Правителството отпусна 200 милиона лева за „Мини Марица-изток“

Министерски съвет
26.04.2024 / 18:00

Правителството отпусна 200 милиона лева за „Мини Марица-изток“ и обеща допълнителни 50 милиона лева в кратки срокове. Тези средства ще бъдат използвани за обезпечаване на всички необходими дейности и мероприятия за възстановяване на нарушени територии и привеждане на находището „Източно маришки въглищен басейн“ в устойчиво състояние. Решението беше обявено след среща на министър-председателя Димитър Главчев и министъра на енергетиката Владимир Малинов с представители на енергетици и миньори.

Правителството ще увеличи поетапно акционерното си участие в капитала на „Български енергиен холдинг“ ЕАД чрез парична вноска. Този ресурс ще бъде заложен за следващите 4-5 години. Министър Малинов подчерта, че решението е средносрочно и ще позволи на базовата мощност да продължи работата си, без социално напрежение и съобразно екологичните изисквания.

Финансовото състояние на „Мини Марица-изток“ е изключително лошо. Към момента по сметките на дружеството има само 6 милиона лева, докато са необходими 27 милиона лева месечно за заплати. Тази ситуация се дължи както на пазарната конюнктура, така и на отнемането на печалбите на дружеството през изминалата година.

Министърът на енергетиката посочи, че инвестиционната програма на „Мини Марица-изток“ ще бъде изменена, като изпълнението и контролът ще бъдат реализирани съвместно със синдикатите. Това ще гарантира прозрачност при изразходването на средствата.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев