Адмирал Емил Ефтимов се срещна с командира на Военновъздушното командване на САЩ за Европа и Африка генерал Джеймс Б. Хекер

...........................................
26.04.2024 / 18:17

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов се срещна с генерал Джеймс Б. Хекер, командващ на Съюзното военновъздушно командване на НАТО и командир на Военновъздушното командване на САЩ за Европа и Африка, който е на официално посещение в нашата страна. Двамата обсъдиха ситуацията над въздушното пространство на Черно море и необходимостта от засилване на усилията на НАТО за укрепване на интегрираната противовъздушна система на Алианса.

Те също така дискутираха поуките от войната в Украйна, които потвърждават важността на приоритетите в развитието на способностите на Българската армия, като придобиването на системи за ПВО и радиоелектронна борба (РЕБ), както и на антидрон системи. Адмирал Ефтимов изрази благодарност за подкрепата, предоставена от генерал Хекер и базата „Авиано“, за оптимизиране на подготовката на състава и постигане на изискванията за инфраструктурни подобрения на Трета авиобаза.

Началникът на отбраната увери госта, че се предприемат всички необходими стъпки за изпълнение на инфраструктурните изисквания преди пристигането на новите самолети. Бяха обсъдени и конкретни въпроси, свързани с изпълнението на договорите за придобиване на новия тип самолет, подготовката на пилотите и инженерно-техническия състав и спазването на графици.

Адмирал Ефтимов посочи, че към момента дежурствата по охрана на въздушното пространство се носят от българските ВВС, като провеждат планирани тренировки и съвместни учения в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО по линия на мерките за усилена бдителност на Алианса. Това помага на българските ВВС да повишат своята оперативна съвместимост и бойни способности.

По време на посещението си в България генерал Джеймс Б. Хекер проведе среща и с командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров и посети Трета авиобаза, съобщиха от Министерство на отбраната.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев