Започва обжалване на указанията за отпускане на специалните медицински храни

Снимката е илюстративна
02.05.2024 / 10:48

На 30 април на уебсайта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бяха публикувани насоки за отпускане на специални медицински храни. Тези насоки обаче не удовлетворяват засегнатите лица и техните поддръжници. Според д-р Антоанета Тончева, генетик и член на Сдружение „Мостове“, борбата за признаване и покриване на разходите за тези медицински храни продължава повече от десетилетие.

Сдружението се бори за реимбурсирането на медицинските храни от НЗОК за хора, страдащи от малнутриция или недохранване поради други основни заболявания. Д-р Тончева отбеляза, че една от основните пречки досега е липсата на малнутриция в списъка на НЗОК с болести, за които се отпускат лекарства, консумативи или медицински храни. През 2022 г. малка стъпка напред беше включването на малнутрицията в този списък, последвано от стартирането на обществена поръчка.

Паралелно с това трябваше да бъдат разработени указания за отпускане на храните и критерии за оценка на състоянието на пациентите. Тези указания обаче не са напълно в съответствие с експертните мнения на лекарите, според д-р Тончева. Тя твърди, че чиновниците в Касата са изготвили тези указания, без да вземат предвид препоръките на експертите.

В допълнение към проблемите с указанията, списъкът с одобрени за доставка храни също поражда безпокойство. От дванадесетте храни десет ще бъдат напълно реимбурсирани от НЗОК, докато за другите две пациентите ще трябва да доплатят. Д-р Тончева идентифицира два основни проблема с настоящите указания: изискването пациентите да използват тези храни единствено за самостоятелно хранене и изискването за предоставяне на епикриза за пациенти над 18 години, което потенциално изключва много хора, които се нуждаят временно от подкрепа с тези храни.

Д-р Тончева заяви, че тези указания ще бъдат оспорени и че Сдружение „Мостове“ също ще сезира Комисията за защита от дискриминация, съобщи БНР. Тя увери, че лекарите подкрепят тяхната кауза.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев