ЕП официално откри процедура за представяне на кандидатури за наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“

Европейски парламент
03.05.2024 / 20:21

На 3 май, Световния ден на свободата на печата, Европейският парламент официално откри процедура за представяне на кандидатури за наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“. Наградата се присъжда всяка година около 16 октомври, деня на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция.

Наградата за журналистика „Дафне Каруана Галиция“ отличава изключителната журналистика, която популяризира или защитава основните принципи и ценности на Европейския съюз, като човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и права на човека.

Журналистите могат да представят задълбочени материали, публикувани или излъчени от медии, базирани в една от 27-те държави от ЕС. Независимо жури, съставено от представители на пресата и гражданското общество от 27-те държави-членки, както и представители на основните европейски журналистически асоциации, ще избере победителя.

Церемонията по награждаването се провежда всяка година около 16 октомври, датата, на която е убита Дафне Каруана Галиция. Наградата и паричната награда от 20 000 евро демонстрират силната подкрепа на Европейския парламент за разследващата журналистика и значението на свободната преса.

Журналистите могат да изпращат статиите си онлайн на https://daphnejournalismprize.eu/ до 31 юли 2024 г., 12:00 часа (CET).

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев