В Благоевград честват 121 години от смъртта на Гоце Делчев

Гоце Делчев
04.05.2024 / 11:29

Благоевградската общественост ще отдаде почит на 121-годишнината от смъртта на Гоце Делчев с церемония по полагане на цветя и шествие, съобщи БНР. Събитието ще започне в 11:30 часа пред паметника на революционера на площад „Македония“, където гражданите ще положат цветя в знак на уважение към живота и делото на Делчев.

По същото време, от 11:00 часа, шествие тръгна от Съдебната палата в посока централната пешеходна улица на Благоевград. Жителите на града бяха поканени да се присъединят към шествието, за да изразят своята признателност към националния герой.

В град Гоце Делчев също ще бъде отбелязана 121-вата годишнина от смъртта на патрона на града. Церемонията ще се проведе в 11:30 часа на централния градски площад.

Гоце Делчев, виден водач на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, е убит на 4 май 1903 г. край село Баница, докато пътува за конгреса на Серския революционен окръг. След еднодневно сражение с турски части, четата на Делчев е заобиколена и той е убит заедно с още няколко бойци. Смъртта му бележи голяма загуба за освободителното движение на българите в Македония и Одринско.

Снимка: Александър Владиков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев