В много села в Ямболско традицията повелява великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а на Велика събота

Снимката е илюстративна
04.05.2024 / 12:01

В много села в Ямболско традицията повелява великденските яйца да се боядисват не на Велики четвъртък, а на Велика събота. Според местните жители тази традиция се е запазила, тъй като по-възрастните жени обикновено са ходили на църква сутринта в четвъртък, за да не пропуснат Великия маслосвет. Вместо това те са оставяли боядисването на яйцата за съботния ден.

Спомени за този обичай споделя за БНР баба Маринка от село Ботево: „Едно време дядовци носеха червен пояс и от скъсаните пояси баба като тури вълнения парцал във врялата вода, то си пуска боята. Слагаш яйцето и манинко оцет, отпущаш яйцата като е готово първото червено - слагат на челото, се слага да е здраво детето."

Освен боядисването на яйца, приготвянето на козунаци е друга важна част от празничните традиции в региона. Продуктите, използвани за направата им, остават относително същите от поколения насам, включително яйца, захар, лимон за аромат, прясно мляко и мая.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев