В сливенското село Панаретовци предстои да се изгради църква

Село Панаретовци
05.05.2024 / 10:19

Преди 200 години малкото селце Панаретовци в област Сливен започва своето съществуване. Днес група млади, ентусиазирани местни жители са поели инициатива да съберат средства за изграждането на църква в селото, съобщава БНР. Селото посреща още една година Великденските празници без камбанен звън и празнична литургия, тъй като все още липсва църква.

Инициативният комитет, ръководен от Весела Паскалева, е определил храмът да бъде наречен „Въздвижение на Светия кръст Господен“. Теренът за църквата вече е определен и Сливенската митрополия е дала своята благословия за проекта. Въпреки няколко провала и фалшиви първи копки, документацията за строителството най-накрая е задвижена, банкова сметка е създадена и кампанията за набиране на средства е в ход.

Паскалева изрази надежда, че когато започне строителството, повече хора ще бъдат привлечени да подкрепят каузата, вярвайки, че всеки български селски район заслужава място за събиране, посветено на доброто и вярата. В момента на жителите на селото се налага да търсят други църкви за големите празници, било то в други села или в град Сливен.

Местните изразиха своята решителност да имат свой собствен храм и дори бяха готови да прибегнат до самооблагане, ако е необходимо. Кутия за доброволни дарения беше поставена в селото и много хора дариха според възможностите си. Организаторите се надяват да постигнат целта си и да положат основния камък на църквата до края на годината.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев