Днес празнуваме Международния ден на акушерката, който се чества и като празник на родилната помощ от 1991 г. насам

Снимката е илюстративна
05.05.2024 / 10:37

Днес празнуваме Международния ден на акушерката, който се чества и като празник на родилната помощ от 1991 г. насам. Акушерката е квалифицирано медицинско лице, специализирано в грижата за бременни жени, майки и новородени бебета. По-старото понятие за акушерка е „баба“, което все още се използва в някои славянски страни и означава някой, който помага при раждането на дете.

Днес съвременната акушерка има образование, подобно на медицинските сестри, със специализация в акушерството и гинекологията. Тя играе решаваща роля в предоставянето на здравни грижи на майките и техните деца, особено в развиващите се страни. Според Европейския офис на СЗО инвестирането в достатъчен брой акушерки е от съществено значение за обществото, тъй като те допринасят за укрепването както на извънболничната, така и на болничната помощ и помагат за осигуряването на универсално здравно покритие за всички.

Мотото на празника тази година, „Отново заедно: от доказателства към реалност“, подчертава важността на сътрудничеството между практикуващи акушерки, преподаватели и студенти по акушерство за подобряване на акушерските практики и осигуряване на по-добри резултати за майките и техните бебета. Тази цел е в съответствие с посланието за 20-годишния юбилей на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи „Заедно успяваме! Ние даряваме здраве и връщаме вашите усмивки!“.

БАПЗГ работи за установяването на национални политики и приемането на стандарт за акушерски грижи, който да гарантира по-добри грижи за пациентите, универсално здравно покритие и възможности за професионално и кариерно развитие на акушерките.

По материали от Интернет
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев