За девета поредна година в Сливен се провежда състезание по изкачване на Хайдушката пътека с над 40-литрови мяхове с вино

...........................................
06.05.2024 / 09:59

За девети път в Сливен се провежда състезание по изкачване на Хайдушката пътека с 40-литрови мяхове с вино. Събитието е част от фестивала „Хайдушка среща“, организиран от фондация „Стария бряст“ с подкрепата на Община Сливен. Състезанието е включено в програмата за Майските дни на културата „Сливенски огньове“.

Преди старта участниците получиха инструктаж от председателя на фондация "Стария бряст" - Стефан Стефанов. Кметът Стефан Радев даде старт на надпреварата, която започна на 6 май - Гергьовден, и пожела успех на всички 37 участници.

Състезанието е вдъхновено от записките на воеводата Панайот Хитов, където той описва как Хаджи Димитър се е изкачил до върха, натоварен с мях с вино, тежащ около 43 литра. Целта на събитието е да се отдаде почит на рождението на сливенския войвода Хаджи Димитър, което се чества на 10 май. След изкачването на Хайдушката пътека победителите ще се присъединят към Юнашки игри, които са част от Хайдушкия събор. Тези игри се провеждат на Слънчева поляна в местността Карандила и включват дисциплини като хвърляне на голям камък, хайдушка борба, хвърляне на нож и др.

Освен състезанието с мяхове, има и други събития, като бягане по трасето за рекорд и жени, носещи чували с брашно, които също приеха предизвикателството да изкачат Хайдушката пътека.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев