На 6 май отбелязваме Гергьовден

Свети Георги
06.05.2024 / 10:22

Днес Българската православна църква почита Свети Георги Победоносец, известен със своята смелост, доблест и непоклатима вяра в Христос. Този ден, Гергьовден, заема важно място в народните обичаи и традиции, тъй като е посветен на земеделието, животновъдите и е празник на Българската армия.

Свети Георги на 20 години бързо се издига в йерархията, ставайки началник на легион. Въпреки че бил любимец на императора, той отказал да участва в преследванията на християни, тъй като самият бил християнин. Когато император Диоклециан научил за това, той заповядал на Свети Георги да се откаже от вярата си или да понесе тежки наказания. Но светецът остана непоколебим във вярата си и въпреки че бил подложен на множество мъчения, той оцелявал благодарение на силата и помощта на Бог.

Накрая император Диоклециан заповядал Свети Георги да бъде обезглавен. Със смъртта си светецът се превръща в символ на героизъм и мъжество. Неговата силна вяра и непоклатимост продължават да вдъхновяват мнозина, включително и многобройните българи, носещи неговото име. Според Националния статистически институт (НСИ) Георги е най-често срещаното мъжко име в България през 2023 г., като близо 150 000 мъже носят това име. Броят на имениците на този ден надхвърля 200 000.

Гергьовден е празник, изпълнен с традиции, храна и време, прекарано със семейството и приятелите, съобщава БНР. Много хора посещават църкви и манастири, за да се поклонят пред мощите на Свети Георги и да запалят свещи в знак на почит към светеца. Освен това се правят курбани за здраве и плодородие, а семействата се събират заедно, за да отпразнуват деня.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев