Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Нова Зеландия влезе в сила на 1 май 2024 г.

Европейски парламент
06.05.2024 / 11:34

Европейският съюз (ЕС) и Нова Зеландия официално приложиха своето Споразумение за свободна търговия (ССТ) на 1 май 2024 г., съобщават от Министерство на икономиката и индустрията. Преговорите по споразумението започнаха през 2018 г. и то беше подписано в Брюксел на 9 юли 2023 г.

Нова Зеландия е важен търговски партньор на ЕС в индийско-тихоокеанския регион. Към момента двустранната търговия между ЕС и Нова Зеландия възлиза на 7,8 милиарда евро годишно за стоки и 3,7 милиарда евро за услуги, като и в двете области ЕС има положителен търговски баланс.

Споразумението има за цел да либерализира и улесни търговията и инвестициите, както и да насърчи по-тесните икономически отношения между ЕС и Нова Зеландия. Това предоставя значителни икономически възможности за компании, фермери и потребители от двете страни. Двустранната търговия се очаква да нарасне с до 30%, като годишният износ на ЕС потенциално ще нарасне с до 4,5 милиарда евро. Инвестициите на ЕС в Нова Зеландия имат потенциала да нараснат с до 80%. Очаква се от първата година на прилагане на Споразумението да бъдат премахнати около 140 милиона евро годишно мита за компании от ЕС. Потребителите на стоки и услуги имат възможността да избират от по-голямо разнообразие на пазара. Премахват се търговските бариери и се улеснява електронната търговия, като се създава сигурно място за бизнеса и потребителите чрез налагане на високи стандарти за защита на данните.

Това е първото споразумение, което напълно интегрира новия подход на ЕС към търговията и устойчивото развитие и включва поемането на безпрецедентни ангажименти за устойчивост, включително за спазване на Парижкото споразумение относно изменението на климата и основните трудови права.

От защитените европейски географски означения, попадащи в обхвата на Споразумението, са българското розово масло, както и вина и спиртни напитки. Повече информация за споразумението и неговите ползи можете да намерите тук.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев