Радев участва в тържествения водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия

...........................................
06.05.2024 / 15:11

Държавният глава Румен Радев подчерта необходимостта от повишена гъвкавост и адаптивност в отбранителната политика, планиране и разпределение на ресурси, за да се изградят подходящи отбранителни способности и гражданите да видят в Българската армия надеждна защита на сигурността им в рамките на колективната отбрана. Той направи изявлението си пред журналисти, след като присъства на тържествения водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия на площад "Св. Александър Невски" в София по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май, съобщиха от Президентството.

Румен Радев, който също така е върховен главнокомандващ на въоръжените сили, участва в церемонията по приемане на почетния караул, отдаване на почит пред паметника на Незнайния войн и наблюдение на парада на представителните блокове на въоръжените сили. Тържественият марш се проведе под звуците на духовия оркестър на Националната гвардейска част, а водосветът беше ръководен от Врачанския митрополит Григорий, заместник-председател на Светия Синод на Българската православна църква.

Президентът отбеляза, че армията винаги е била стожер на държавността и единството на българския народ през цялата история. Той изрази надежда, че военнослужещите ще получат необходимата подкрепа и уважение за тяхната високоотговорна мисия. Въпреки това той изрази опасения относно текущото състояние на модернизацията на въоръжените сили и проблемите с привличането и задържането на персонал поради недостатъчно възнаграждение.

Той спомена няколко консултативни съвета за национална сигурност, които е председателствал, фокусирани върху подобряването на въоръжените сили и увеличаването на заплатите на военнослужещите. Той обаче призна, че напредъкът е бавен и призова за цялостна социална програма за обръщане на тенденцията. Освен това той предложи държавите-членки на НАТО да обмислят увеличаване на разходите си за отбрана отвъд настоящата цел от 2% от брутния вътрешен продукт.

По отношение на други актуални въпроси, включително решението за изграждане на частна детска болница в София, което беше отменено от служебното правителство, президентът подчерта, че детското здравеопазване трябва да бъде национален приоритет и държавата трябва да поеме водеща роля в предоставянето на качествени грижи за децата. Той също така изрази загриженост относно прибързаното законодателство и обеща внимателно разглеждане на всички законодателни предложения.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев