БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството

Влак
07.05.2024 / 09:16

БДЖ планира да промени цените на билетите за пътуване с влак поради значително увеличение на оперативните разходи през последните няколко години. Предложеното увеличение е приблизително 20%, което влиза в сила от днес, 7 май 2024 г., съобщава БДЖ. Цената на железопътните карти "Дете", "Ученик", "Семейство", "TPL" и "Възрастен" няма да бъде засегната и ще остане на символичната цена от 1,00 лв.

От началото на 2012 г. БДЖ не е коригирало цените си, освен еднократно увеличение от 1,8% през 2020 г. Въпреки това само за периода от 2021 до 2023 г. общите разходи на компанията са се увеличили с 23,2%. Основните фактори зад този скок са нарастващите разходи за гориво, електроенергия и заплати на служителите. Като се има предвид, че БДЖ е един от най-големите работодатели в страната, тези увеличения оказват значително влияние върху цялостните му оперативни разходи. Според Националния статистически институт инфлацията за периода 2021-2023 г. възлиза на 31,9%. Следователно актуализацията на цените на БДЖ е необходима мярка за справяне с повишените разходи.

Новите цени ще варират в зависимост от вида на превозния документ. Билетите за пътуване с влак ще бъдат увеличени средно с 20%. Освен това цените за резервация на запазени места за сядане и места за пътуване в спални и кушет вагони също ще бъдат преразгледани. Абонаментните карти и картите „Класик“ и „Младеж“ също ще претърпят увеличение. Тези карти предлагат отстъпки от 50% от цената на билета за пътуване във втора класа на пътнически и бързи влакове за неограничено пътуване в рамките на една година от датата на издаване на картата.

Децата на възраст под 7 години ще продължат да пътуват безплатно, като представят доказателство за тяхната възраст и закупят билет с нулева стойност. За разлика от предишните правила, децата на тази възраст вече няма да плащат наполовина стойността на билета за пътуване, когато използват спален вагон и резервират отделно легло.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев