Временни противоепидемични мерки се въвеждат в България заради увеличаване на случаите с коклюш

Снимката е илюстративна
08.05.2024 / 20:04

От 9 май до 31 юли се въвеждат временни противоепидемични мерки поради епидемичното разпространение на коклюш, съобщава NOVA. Заповедта е издадена от министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева и е публикувана на уебсайта на МЗ. Мерките включват организиране на имунизации срещу коклюш по желание на бременни жени с документиран период на бременност между 27 и 36 гестационна седмица чрез регионалните здравни инспекции (РЗИ). Имунизацията е безплатна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание.

В допълнение към това, всички общопрактикуващи лекари трябва да проверят имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане.

На този фон през почивните дни около великденските празници са регистрирани близо 200 нови случая на коклюш, с което общият им брой достига 797. Ситуацията в момента се развива според очакванията, като се очаква броят на случаите да намалее след края на празничния сезон.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев