Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария

...........................................
09.05.2024 / 10:23

Министър-председателят Димитър Главчев проведе среща с посланиците на държавите членки на Европейския съюз (ЕС), Съединените щати, Обединеното кралство и Швейцария. Основната тема на разговора беше фокусирана върху основните задачи на правителството, които включват гарантиране на свободни и честни избори. Премиерът Главчев обаче подчерта, че кабинетът ще продължи да работи и по всички други аспекти на външната политика на страната, като същевременно поддържа евроатлантическия курс на България.

По време на срещата министър-председателят информира посланиците за външните приоритети на страната, които включват присъединяване към Шенгенската зона по суша и приемане в еврозоната. Той изрази надеждата си, че тези цели могат да бъдат постигнати до 2025 г., като поиска подкрепата на членовете на еврозоната и ускорен преглед и оценка на готовността на България. Премиерът Главчев също така подчерта значителния напредък, постигнат от страната ни в намаляването на миграционния натиск и усилената работа на институциите за осигуряване на навременно членство в еврозоната.

Друг важен въпрос, повдигнат по време на срещата, беше кандидатурата на България за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Премиерът Главчев обсъди потенциалните ползи от членството, като подчерта положителното му въздействие върху целия регион на Югоизточна Европа, което води до подобрена икономическа стабилност, инвестиционен климат и жизнен стандарт. Той също така потвърди ангажимента на България да подкрепя регионални инициативи, свързани с ОИСР, особено със Стратегическия план за Югоизточна Европа.

Темата за сигурността в Черно море, ситуацията в Украйна и близкоизточния регион също бяха част от дискусията между министър-председателя и посланиците.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев