Правителството одобри Програма „Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания 2024“

...........................................
09.05.2024 / 14:01

Правителството одобри Програма „Иновативен модел за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания 2024“, която ще позволи на 450 възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания да продължат да получават здравно-социални услуги чрез мобилни екипи в домовете си и от разстояние – телекеър. Програмата ще осигури непрекъснато функциониране до края на годината на седемте центъра „Домашни грижи“ в общините Видин, Монтана, Белоградчик, Оряхово, Бяла Слатина, Криводол и Враца, както и на Контролно-комуникационния център във Враца, съобщават от Министерство на труда и социалната политика.

След това предоставянето на услуги в домашна среда ще бъде надградено по процедура от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г. Програмата ще надгради модела на приключилия проект на Българския Червен кръст „Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания“, изпълняван в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването и Норвежката асоциация на общините с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.

Екипите от медицински сестри и домашни помощници ще запазят своята работа, като средствата за предоставянето на услугите ще бъдат осигурени от държавния бюджет по бюджетите на общините Видин, Монтана, Белоградчик, Оряхово, Бяла Слатина, Криводол и Враца.

Снимка: Pixabay
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев