Президентът Румен Радев проведе среща с посланиците на страните от Вишеградската група у нас

...........................................
11.05.2024 / 14:39

Президентът Румен Радев се срещна с ръководителите на дипломатическите мисии на държавите от Вишеградската група в България. Те обсъдиха енергийната сигурност, диверсификацията на доставките на природен газ и сътрудничеството в региона.

Президентът подчерта действията на България за възстановяване на предвидимостта в енергетиката и усилията за диверсификация на доставките на природен газ. Бяха обсъдени и потенциалните ползи от инициативата Solidarity Ring, която включва сътрудничество между операторите на газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR за пренос на допълнителни количества природен газ към Европа.

Държавният глава изрази признателност за подкрепата на страните от Вишеградската група за пълноправно членство на България в Шенген и призова за по-тясно сътрудничество в областта на миграционната политика на ЕС. Той подчерта, че фокусът трябва да бъде върху съвместна работа с държавите, от които произхождат мигрантите.

Рисковете за сигурността на Европа от продължаващата война на Русия срещу Украйна и подходите за справяне с негативните социални и икономически последици от нея за страните членки на ЕС също бяха обсъдени по време на срещата.

Още снимки от новината

...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев