Данни от доклад на Съвета по икономически анализи към Министерски съвет показва, че в България има недостиг на медицински сестри

Медицинска сестра
12.05.2024 / 11:47

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи призова държавата да установи минимален брой медицински сестри, акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти във всяко лечебно заведение, за да се осигури качествено обслужване на пациентите. Този стандарт следва да се прилага независимо от размера, вида или собствеността на лечебното заведение, съобщава БНР.

Асоциацията подчертава, че установяването на минимален брой здравни специалисти би довело не само до подобрено качество на грижите за пациентите, но и до намаляване на риска от професионално прегаряне сред персонала. Освен това те искат правителството да предприеме стъпки за справяне с недостига на кадри в здравеопазването и увеличаване на заплатите на тези специалисти въз основа на техните знания, умения и отговорности в рамките на медицинския екип.

Съгласно доклад на Съвета по икономически анализи към Министерски съвет има недостиг от почти 17 000 медицински сестри в България, което представлява приблизително 60% от наличния брой през 2021 г. За да се постигне нормално съотношение между лекари и медицински сестри от 2:1, в системата ще трябва да бъдат назначени допълнителни 29 000 медицински сестри. В момента образователната система произвежда около 540 медицински сестри годишно, докато броят на напускащите здравния сектор е 890.

Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев