Д-р Кунчев увери, че бебетата, родени от ваксинирани майки, са напълно защитени от коклюш

Д-р Ангел Кунчев
13.05.2024 / 09:58

Коклюшът не причинява внезапно избухване като грипа; вместо това виждаме постепенно увеличаване на случаите. Обикновено засяга повече през летните месеци. В момента сме в сезона му и ще има случаи до края на годината, но колко тежки ще бъдат зависи от нивото на имунизация. Тъй като нашето имунизационно покритие не е лошо, няма да бъде една от най-тежките епидемии. Европа преживява това от година и половина, като само за първото тримесечие на годината има 32 000 случая според Европейския център за контрол на заболяванията. Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, обясни тези подробности в ефира на „На фокус“.

Въпреки ваксините, у нас се наблюдава бум на заразени с коклюш поради няколко причини. Първо, най-уязвимата група са бебетата под 2 месеца, тъй като не са имали достатъчно възможности за ваксинация. Второ, ваксината срещу коклюш е част от комбинирана ваксина (DTaP), която осигурява защита срещу дифтерия, тетанус, коклюш и понякога хепатит B. Въпреки че покритието за коклюш в най-младите възрастови групи е близо 93%, може да има пропуски в други възрастови групи.

Д-р Кунчев уверява, че няма риск за бременни жени, но бебетата, родени от ваксинирани майки, са напълно защитени. Що се отнася до морбили, той смята, че със сегашното ниво на имунизация няма да възникне широко разпространение. Дългият COVID-19 е едно от най-неприятните усложнения от болестта, причинено от множество състояния, върху които различни научни организации работят без значителен напредък досега.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев