Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение от 11%, въпреки че по "швейцарското правило" размерът на увеличението трябва да бъде само 10%

Премиерът Димитър Главчев
13.05.2024 / 14:41

Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение от 11%, въпреки че по "швейцарското правило" размерът на увеличението трябва да бъде само 10%. Премиерът Димитър Главчев потвърди тази информация във връзка с предстоящата актуализация на пенсиите, която ще започне през месец юли. Утре министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще представи предложението за увеличаване на размера на увеличението до 11% на заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това предложение има за цел да отговори на интересите на българските пенсионери, които желаят да получат по-висока актуализация, като същевременно се осигурят необходимите финансови ресурси. Всички членове на изпълнителната власт в НС на НОИ ще подкрепят това предложение, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване пенсиите се коригират въз основа на т.нар. "швейцарско правило", но крайното решение зависи от Надзорния съвет на НОИ. Тази законова разпоредба позволява пенсиите да бъдат актуализирани с различен процент от изчисления от експертите на НОИ, който в този случай е 10%. В миналото ситуацията е била подобна; през 2021 г. отново експертните прогнози показваха по-нисък процент от заложения в бюджета, но актуализацията все пак беше реализирана с по-висок процент.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев