Атанас Запрянов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург

...........................................
15.05.2024 / 17:01

Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург на 14 май. Двете страни обсъдиха отличното си сътрудничество в областта на отбраната и проучиха възможности за разширяването му.

Министър Запрянов информира Н. Пр. ван дер Бург за приоритетите на служебното правителство в областта на отбраната и потвърди приемственост по отношение на решенията и политиките, установени от предишния редовен кабинет. Той подчерта, че процесите, стартирани в отбраната, ще бъдат продължени и развити, въпреки ограничения мандат на неговото правителство.

Страните обсъдиха успешно приключилата съвместна мисия за охрана на въздушното пространство на българските и нидерландските военновъздушни сили през 2022 г. Те също така се съгласиха със значението на променената среда на сигурност, причинена от руската инвазия в Украйна, и ролята на техните страни в укрепването на капацитета на НАТО за възпиране, сдържане и отбрана на Източния фланг.

Освен това те обсъдиха подкрепата, която България и Кралство Нидерландия предоставят на Украйна. Те подчертаха своя ангажимент за увеличаване на бюджетите за отбрана в контекста на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

На срещата присъстваха заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов и Даниела Григорова – началник на отдел „Двустранно и регионално сътрудничество“ в дирекция „Отбранителна политика и планиране“.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев