Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проектите за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“

...........................................
16.05.2024 / 10:28

Министър-председателят Димитър Главчев създаде междуведомствени работни групи за ускоряване на изпълнението на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“ и Вертикалния газов коридор. Групите включват представители на различни министерства, включително Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на културата, Министерството на земеделието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи.

Тези проекти, част от инициативата за Вертикален газов коридор, са от стратегическо значение за енергийната сигурност на страната и региона в дългосрочен план. Те осигуряват възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници в посока от юг на север. Проектите имат за цел да подобрят конкуренцията в сектора и да осигурят по-добри условия за потребителите не само в България, но и в целия регион.

Развитието на ядрената енергетика е основен приоритет на правителството в енергийната сфера, който има ключово значение за постигането на целите за декарбонизация и енергийна сигурност. Проектът за нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ е стратегически за страната. Съгласуването и тясната координация в работата на всички ангажирани ведомства по проекта са водещи за успешното му изпълнение.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев