Над 7000 деца и тинейджъри от Сливен и страната се включиха в програмата на Националния фестивал на детската книга

Д-р Росица Петрова-Василева - директор на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" Сливен
16.05.2024 / 20:37

През 2024 г. се проведе 26-то издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Фестивалът, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, ИАБЧ, най-големите детски издателства и др., събра множество автори, илюстратори, издатели, библиотекари, учители, родители и деца.

Фестивалът включваше разнообразни събития, като премиери на книги, литературен маратон в училищата, изложби, майсторски класове, работилници, концерти, карнавал и др. Един от акцентите беше кръглата маса с международно участие на тема „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Бяха представени доклади от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Турция и Чехия, които са публикувани в двуезичен сборник.

Дефилето с приказни герои събра стотици участници, включително актьори, музиканти и ученици от различни градове. Официалната церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ отличи творци в категориите „цялостен принос“, „автор“, „илюстратор“ и „издателство“. Тази година наградата за цялостен принос отиде при Цвета Брестничка, а наградата за илюстратор - при Елена Жаблянова.

Концертът събра млади таланти, като музикантите от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас и победителя в „Гласът на България“ – Надежда Ковачева. Водещи на събитието бяха актьорите Елена Петрова и Руслан Мъйнов.

Фестивалът създаде празнична атмосфера и предостави платформа за срещи и дискусии, свързани с детската литература и нейното значение за развитието на децата и младежите.

На специална церемония в последния ден на 26-то издание на Националния фестивал на детската книга бяха наградени над 60 деца и юноши за участието си в Националния литературен конкурс „Щастието е възможно” и XIII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. Общо над 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина изпратиха свои творби за участие в двата конкурса, което е голям успех за фестивала.

Наградените деца и техните родители пристигнаха от цялата страна за церемонията по награждаването. Събитието беше уважено и от зам.-министъра на културата Амелия Гешева. Организаторите от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и техните партньори успяха да превърнат фестивала в незабравим празник за децата, запознавайки ги с най-добрите постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и предоставяйки сцена за дебют на млади таланти.

В рамките на фестивала се включиха над 7000 деца и тийнейджъри от Сливен и страната. Сред участниците и гостите бяха писатели, илюстратори, издатели, библиотекари, литературни критици, педагози и доброволци. Въпреки предизвикателните метеорологични условия, многобройните прояви в програмата на фестивала оставиха незаличима следа с вълнението от срещите, творческото себераздаване и новите идеи, споделени между участниците.

Текст, снимка и видеоклип: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев