Ивайло Иванов проведе работна срещна с Мария Луиза Кабрал – директор на дирекция „Условия на труд и социален диалог”

...........................................
17.05.2024 / 10:43

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов проведе работна среща с Мария Луиза Кабрал, директор на дирекцията „Условия на труд и социален диалог“ от Главната дирекция „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия. Основните теми на дискусията бяха основните политики в социалната област, включително пенсионната система, Директивата относно адекватните минимални работни заплати в ЕС, реформата в областта на социалните услуги и Националната карта на социалните услуги, както и демографската политика.

Демографските тенденции бяха подчертани като основен проблем, влияещ отрицателно върху пенсионните системи в целия Европейски съюз, тъй като броят на хората, които допринасят за социалноосигурителните вноски, намалява, докато продължителността на получаване на пенсии се увеличава и броят на пенсионерите нараства. Като част от решението на този проблем министър Иванов спомена предстоящия анализ на системата за задължително пенсионно осигуряване, който трябва да бъде завършен до края на септември 2024 г. Експерти от Министерството на труда и социалната политика (МТСП), Министерството на финансите и Националния осигурителен институт, както и представители на социалните партньори участват в изготвянето на анализа, който има за цел да идентифицира проблемите и да предложи конкретни мерки за подобряване на системата. Тристълбовият модел на пенсионно осигуряване ще бъде запазен.

Като важна реформа в областта на социалната сфера министър Иванов подчерта въвеждането на национално планиране на финансираните от държавния бюджет социални услуги чрез разработването на Национална карта на социалните услуги. Това ще гарантира, че държавата поема ангажимента да създаде пълна мрежа от социални услуги в цялата страна и да осигури равен достъп до тях за всички граждани.

Ивайло Иванов увери Мария Луиза Кабрал, че България ще успее да транспонира в срок Директивата относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в националното законодателство чрез активен социален диалог и намиране на балансирани решения.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев