МТСП готви по проект десетгодишна прогноза за развитието на пазара на труда

...........................................
17.05.2024 / 10:49

Министерството на труда и социалната политика работи по проект, наречен „Адресиране на предизвикателствата на пазара на труда“ (BG05SFPR002-1.015 – 0001), който има за цел да предостави актуализирани прогнози за развитието на пазара на труда. Тези прогнози ще помогнат за разбирането на предизвикателствата на пазара на труда, очакваното търсене на работна ръка и потенциалните дисбаланси.

Проектът включва и национално представително проучване сред работодателите в страната за идентифициране на нововъзникващи и изчезващи професии и работни места, както и за търсенето на нови умения, свързани с дигиталния и екологичния преход. Информацията, събрана от прогнозите и проучването, ще помогне за насочване на политики в области като образование и обучение, както и заетост.

Освен това проектът предвижда оценка на нетния ефект от активната политика на пазара на труда, финансирана от държавния бюджет. Резултатите от тези оценки ще помогнат при планирането и изпълнението на активната политика на пазара на труда и насочването на ресурси към мерки и програми с висока ефективност.

Проектът включва и проучване за идентифициране и картографиране на наличните умения и нагласи за развитие на работещите в ТЕЦ-ове и въглищни мини, засегнати от нисковъглеродния преход в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Събраната информация ще помогне на работодателите да разработят подходящи мерки за кариерна подкрепа, повишаване на квалификацията и преквалификация и развитие на умения за работната сила.

МТСП си партнира с Националния статистически институт, КНСБ, КТ „Подкрепа“ и Агенцията по заетостта по този проект, който има бюджет от 3,7 милиона лева. Основната цел на извършваните дейности е да се повиши ефективността и целенасочеността на провежданата активна политика на пазара на труда и да се подобри информационното осигуряване на процеса на вземане на решения в областта на пазара на труда.

Снимка: МТСП
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев