МТСП ще продължи да търси, предлага и изпълнява работещи решения за развитието на потенциала на икономически неактивните хора

...........................................
17.05.2024 / 11:00

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов подчерта важността на продължаващото търсене, предлагане и изпълнение на работещи решения за развитието на потенциала на икономически неактивните хора. Той направи изявлението си по време на откриването на конференция на тема „Стратегии за успешно активиране – настояще и бъдеще“, организирана от Агенцията по заетостта по повод 34-ата годишнина на институцията и нейния професионален празник.

Министър Иванов отбеляза, че голяма част от българските граждани нито учат, нито работят, и изпитват затруднения да се включат или да се върнат на пазара на труда. Той подчерта, че целта на Министерството на труда и социалната политика е да активира тези хора и да използва техния реален потенциал, като по този начин подкрепи както самите тях, така и бизнеса.

Под ръководството на Агенцията по заетостта през 2023 г. 44 204 души са били мотивирани да започнат да учат или да работят, което представлява увеличение от 38% в сравнение с 2022 г. Броят на младите хора извън обучение или заетост е намалял с над 40 000 души. От началото на годината активираните хора са над 20 000.

Министър Иванов изрази благодарност към ръководството и служителите на Агенцията по заетостта за тяхната отдаденост, професионализъм и постижения. Той описа агенцията като институция, доказала своята значима роля в насърчаването на заетостта, развитието на пазара на труда и включването на хора от уязвими групи в него през годините.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова също поздрави служителите на Агенцията по заетостта за техния индивидуален подход и цялостната подкрепа, която предоставят на неактивни хора за тяхното включване в пазара на труда. Тя подчерта ролята на държавата при активирането на тези хора, която включва компенсиране на липсата на основни умения и знания. Ефремова напомни, че различни възможности за включване в обучения са налични чрез мерки, финансирани по Европейския социален фонд+ чрез Програма „Развитие на човешките ресурси“ и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев