Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседание на Военния комитет на Европейския съюз

...........................................
17.05.2024 / 11:09

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседание на Военния комитет на Европейския съюз в Брюксел, Белгия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Той подчерта, че като началници на отбраната те носят отговорност техните въоръжени сили да бъдат обучени, оборудвани и готови да възпират агресорите и да защитават земята, интересите и ценностите.

Адмирал Ефтимов говори за необходимостта от укрепване на ЕС като участник в сигурността и отбраната с инструменти за подобряване на съвместните обществени поръчки, осигуряване на доставки на необходими отбранителни продукти и привеждане на политиките на ЕС в съответствие с общите отбранителни цели. Той спомена, че след агресията на Русия в Украйна страните-членки на Съюза първоначално са дарили материали от собствените си запаси, но това не може да се поддържа безкрайно и укрепването на европейската отбранителна индустрия е стратегическо предизвикателство както за Европа, така и за Украйна.

Той подчерта, че паралелно с подкрепата за Украйна, трябва да се съсредоточим върху възстановяването на запасите на нашите въоръжени сили с оборудването и боеприпасите, от които се нуждаем. Това се оказа предизвикателство, което изисква правителствата да работят с индустрията - както с държавни предприятия, така и с частния сектор, за да договарят, разработват и изграждат нови способности.

Адмирал Ефтимов също така подчерта, че националните отбранителни институции се борят да предоставят помощ в условията на регулаторни ограничения и че временните изключения за определени законови изисквания може да са оправдани за целите на гъвкавото и ускорено снабдяване.

По време на срещата началниците на отбраната обсъдиха актуални теми от дневния ред на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, включително ситуацията в региона на Сахел и подкрепата за въоръжените сили на Украйна. Беше подчертана решимостта на ЕС да продължи да подкрепя Украйна и необходимостта от по-интензивна стратегическа комуникация за усилията и ролята на военната мисия за обучение и оборудване на украински военнослужещи и украински военни формирования - EUMAM UA.

В контекста на произтичащите задачи от „Стратегическия компас“ и готовността за въвеждане от 2025 г. на Капацитета за бързо развръщане като военен инструмент за бърз отговор на ЕС при управлението на кризи, адмирал Ефтимов подчерта, че фокусът на използването му следва да бъде насочен към непосредственото съседство, включително в региона на Западните Балкани.

Адмирал Ефтимов също така изтъкна ключовата роля на операцията за морска сигурност на ЕС за защита на свободата на корабоплаването във връзка с кризата в Червено море за противодействие на заплахите и повишаване на безопасността на търговското корабоплаване в региона, както и необходимостта от поддържането на взаимодействие и обмен на информация с другата военноморска операция на ЕС в региона - АТАЛАНТА.

Накрая, адмирал Ефтимов беше удостоен със степента на офицер на националния орден за заслуги на Франция. Наградата беше връчена от началника на отбраната на Франция генерал Тиари Буркхард. Високото отличие се присъжда за изключителен принос на адмирал Ефтимов към укрепването на европейската отбрана и постигането на общите отбранителни цели на съюза, както и за развитието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и Франция.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев