Община Сливен участва отново в Европейската нощ на музеите, която ще се състои на 18 май

Сливен
17.05.2024 / 18:44

Община Сливен участва отново в Европейската нощ на музеите, която ще се състои на 18 май. Официалното събитие ще започне в 18:00 часа пред Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков". Група "Монолог" от Профилираната хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов", водена от Виолина Попова, ще изпълни няколко песни за гостите. Също така ще се присъедини детски танцов състав "Яворче" от Средното училище "Пейо Крачолов Яворов" с ръководител Таня Русев. Организиран е и лов на съкровища за посетителите с награди чрез томбола.

РИМ "Д-р Симеон Табаков" и реновираната Къща музей "Хаджи Димитър" ще бъдат отворени за безплатни посещения от 9:00 до 23:30 часа. Художествената галерия "Димитър Добрович" също ще участва в инициативата, като нейните обекти ще бъдат достъпни безплатно за всички граждани и туристи от 16:00 до 23:30 часа.

В къща "Миркович" от 18:00 до 20:00 часа ще се проведе творческо ателие за деца, където те могат да разгледат постоянната експозиция "Стария Сливен" на художника Добри Добрев. Освен това там ще бъде изложена изложба с графики на Дешка Денева, изобразяващи илюстрации към книгата "Пейте ми, славею чудесни" от Цоньо Калчев, специално създадена за честването на 150-годишнината от рождението на поета.

В зала "Сирак Скитник" ще се състои представление на спектакъла "Рибарят и златната рибка" от Димитър Тодоров в 19:30 часа. Това е забавна и образователна история в стихове за децата. Посетителите могат също да разгледат постоянните експозиции "Българско изкуство XIX - XXI век" и "Християнско изкуство".

Изложбата от илюстрации на Кирил Златков, носител на Националната награда "Константин Константинов" за илюстрация през 2023 г., ще бъде показана в Узуновата къща заедно с постоянната експозиция "Западноевропейска графика от IX до XX век".

Националният музей на текстилната индустрия също ще предложи вълнуваща програма за своите посетители. Срещата с авторите на книгата "Майсторът на платовете" ще започне в 17:00 часа. В 18:00 часа ще се проведе панелът "Споделени спомени", където порасналите участници в създаването на рисуваните епизоди ще разкажат своите преживявания. В 20:00 часа гостите ще имат възможност да участват в демонстрации по ръчно предене. Музеят ще бъде отворен за безплатни посещения от 17:00 до 22:00 часа, като гостите могат да разгледат и постоянните му експозиции.

Входът за Античната крепост "Туида" също ще бъде безплатен от 18:00 часа.

Европейската нощ на музеите се провежда в над 3000 музея и галерии в почти 30 европейски страни.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев