Информираха 125 безработни лица в неравностойно положение как да се пазят от попадане в трафик на хора с цел принудителен труд

...........................................
17.05.2024 / 19:03

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) в град Сливен, в сътрудничество с дирекция „Бюро по труда“, организира различни дейности за информиране на 125 безработни лица в неравностойно положение относно рисковете от попадане в трафик на хора с цел принудителен труд. Бяха организирани четири фокус групи и МКБТХ-Сливен взе участие в трудова борса, за да достигне до целевата аудитория.

Безработните лица бяха предупредени за опасностите от трафик на хора и манипулирането и контролирането на жертвите. Специален акцент беше поставен върху незаконното трансгранично наемане на хора чрез примамливи обяви за сезонна или временна заетост. За да избегнат трафика на хора и експлоатацията, търсещите работа бяха посъветвани да избягват съмнителни обяви за работа с високо заплащане за нискоквалифициран труд, да проучват внимателно посредниците, агенциите, фирмите или работодателите, които предлагат временна работа и да имат предвид следните предпазни мерки:

Не вярвайте на съмнителни обяви за работа с много високо заплащане за нискоквалифицирана работа.

Проучете добре посредника, агенцията, фирмата или работодателя, които осигуряват временна работа. Списък с лицензирани трудови посредници може да бъде намерен на уебсайта на Агенцията по заетостта.

Съмнителните обяви за работа могат да бъдат проверени предварително от операторите на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора - 00 359 800 20 100.

Преди да заминат, уверете се, че имат подписан договор на език, който разбират.

Не позволявайте личните им документи да бъдат задържани от посредник, работодател или друго лице.

Ако предварителните обещания не съвпадат с реалните условия на труд, ако заплащането е малко, ако не получават пари или ако трябва да плащат дългове на посредник или работодател, ако се чувстват уплашени или малтретирани и не могат да напуснат, те трябва незабавно да потърсят помощ на тел. 112 или на Националната телефонна линия за борба с трафика на хора 00 359 800 20 100.

Според последните данни на Европейската комисия трафикът на хора с цел трудова експлоатация засяга 28% от регистрираните жертви в рамките на Европейския съюз. Секторите, в които най-често се експлоатират жертвите, включват селско и горско стопанство, строителство, индустриално производство, ресторантьорство, хотелиерство, грижи за възрастни хора, почистване, услуги в домакинствата, риболов, търговия на дребно и транспорт.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев