Котел и Жеравна отбелязаха нощта на музеите с разнообразна програма

...........................................
22.05.2024 / 10:18

В събота, 18 май, в Котел и Жеравна се състоя разнообразна програма, предназначена да забавлява местните жители и посетителите. Програмата, която продължи два дни, завърши с концерт на фолклорна група „Котленче“, танцова формация „Огнени искри“ и танцов състав „Изворче“ при Център за подкрепа за личностно развитие – Котел.

Събота започна с презентация в Природонаучния музей и продължи в Галатанското училище с изпълнението на Виделина Качикова и Миглена Димитрова. Децата споделиха факти за живота и делото на котленеца Петър Матеев, озаглавени „Непознатият Петър Матеев“. Те подариха ръчно изработени книгоразделители с неговия образ и споделиха кратки истории за неговите постижения.

По-късно същия ден кръжоците при Центъра за подкрепа за личностно развитие представиха „Легендата за Котел“ и възстановка на котленска седянка. Школата по изобразително изкуство показа рисувани орнаменти на котленски килими.

Атмосферата на празника насърчи посетителите да споделят истории за стари и малко известни днес традиционни обичаи, като „Хурати“, при който клюките и работата вървят ръка за ръка.

Вечерта програмата в Котел приключи в музейната експозиция „Котленски възрожденци“ с откриването на изложба на военноморски униформи от частната колекция на доц. д-р Людмил Георгиев.

Европейската нощ на музеите беше вълнуваща и в село Жеравна. Там служителите на музея проведоха обзорна беседа и презентация на тема „Исторически музей-Котел в културната инфраструктура на България“. Целта на събитието беше да представи социализацията на музейните обекти в структурата на Историческия музей-Котел, както и тяхното историческо развитие, адаптиране, организация и управление до днес. Празникът включваше още изложби на Дора Куршумова и Лилия Парушева. Представянето на втория том на книгата на Дора Куршумова „Датираните котленски килими и знаци по пътя на тъканта“ и концертът на харизматичната Екатерина Дончева, която изпълни емблематични песни от репертоара на Лили Иванова, Йорданка Христова и други популярни български изпълнители, бяха акценти на вечерта.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев