На правителствено заседание Димитър Главчев раздаде на министрите притчата "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски

Премиерът Димитър Главчев
22.05.2024 / 14:57

На правителствено заседание министър-председателят Димитър Главчев раздаде на министрите притчата "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски, тъй като беше темата на матурата по български език и литература. Той каза, че е важно да си спомним откъде сме дошли и да не забравяме ценностите си.

Главчев говори за служебното правителство, което има само ограничено време и конкретни задачи като провеждането на честни избори. Въпреки това, той каза, че те не могат да игнорират нуждите на обикновените хора. Като пример той спомена подкрепата на правителството за университетите, които не са получавали финансирането си от началото на годината.

В понеделник Министерството на образованието и науката (МОН) преведе 39 милиона лева на университетите, а допълнителни 40,7 милиона лева ще бъдат предоставени, което прави общо почти 80 милиона лева. Това ще позволи увеличение на заплатите на университетските преподаватели с 290 лева в държавните висши учебни заведения. Възнагражденията на административния персонал и научноизследователския състав също ще се увеличат с 12%, а близо 7,5 милиона лева ще бъдат разпределени за увеличаване на докторантските стипендии. Премиерът смята, че е подходящо всичко това да се случи точно преди 24 май, който е важен празник за България.

Още снимки от новината

...........................................

 

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев