Среща на министър Ивайло Иванов и представителят на Детския фонд на ООН за страната ни Кристина де Бройн

...........................................
25.05.2024 / 12:05

Приоритетни области на сътрудничество между българското правителство и УНИЦЕФ включват деинституционализация на грижата за деца, социална услуга и политики за ранно детско развитие, както и прилагане на Европейската гаранция за детето. По време на среща в Министерство на труда и социалната политика министър Ивайло Иванов, заместник-министър Наталия Ефремова и представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн обсъдиха напредъка в тези области.

Деинституционализацията остава основен фокус, като Ивайло Иванов подчерта подкрепата на УНИЦЕФ при закриването на 133 специализирани институции за деца от 2010 г. насам. Процесът продължава с предстоящото закриване на последните четири дома за медико-социални грижи за деца. Мерките за предотвратяване на изоставянето, реинтеграцията в семейството, осиновяването и приемната грижа остават основни компоненти на процеса.

Политиките за ранно детско развитие също бяха разгледани, като МТСП работи за прилагане на междусекторен подход към грижите за децата. Целта е да се осигури достъп до услуги в здравеопазването, образованието и социалния сектор. Фокусът е върху подкрепата на родителите и децата, наблюдението на детското развитие, ранното идентифициране на трудности и насочването към услуги за ранна интервенция.

Изпълнението на Европейската гаранция за детето беше друга ключова тема. Тази инициатива на Европейската комисия има за цел да намали детската бедност и социалното изключване. Участниците в срещата признаха необходимостта от подобряване на координацията с местните власти за ефективното прилагане на гаранцията. Заместник-министър Наталия Ефремова спомена потенциални пилотни проекти, разработени от УНИЦЕФ, които биха могли да помогнат за насочване на фокуса към междусекторното сътрудничество.

Кристина де Бройн похвали лидерската роля на България в областта на деинституционализацията на децата и справянето с детската бедност. Тя потвърди ангажимента на УНИЦЕФ да подкрепи страната в предоставянето на услуги, базирани в общността.

Снимка: Министерство на труда и социалната политика
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев