Министърът на отбраната Атанас Запрянов участва в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

...........................................
25.05.2024 / 12:16

Министърът на отбраната Атанас Запрянов говори на откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, проведена в Националния дворец на културата в София. Той подчерта важността на сътрудничеството между страните членки на НАТО и Европейския съюз за поддържане на сигурността в нашия регион.

Министър Запрянов посочи три важни теми за дискусии по време на сесията: подкрепата за Украйна, приоритетите и очакванията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон и сигурността в Черноморския регион. Той подчерта, че България работи за укрепване на националната отбрана в рамките на НАТО, като същевременно изпълнява проекти за модернизация на въоръжението и техниката във всички видове въоръжени сили и във всички оперативни домейни.

Сред акцентите на речта му бяха създаването на многонационална бойна група на НАТО в България, която е от решаващо значение за защитата на страната като съюзник, и работата по създаването на многонационален дивизион на НАТО в България. Министър Запрянов също така спомена плановете за разполагане на системи за противовъздушна отбрана и брегови ракетни комплекси на съюзници от НАТО на територията на България, което ще подсили готовността им за възпиране.

Министър Запрянов благодари на българския парламент за ролята му в изграждането на по-силна национална отбрана в рамките на НАТО и ЕС. Той подчерта подкрепата за Украйна като стратегически интерес за тяхната сигурност и изрази очакване за силна подкрепа за Украйна по време на срещата на върха във Вашингтон. Освен това той призова за включване на противодействието на хибридните заплахи в дневния ред на срещата.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев