Министърът на отбраната Атанас Запрянов говори на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

...........................................
26.05.2024 / 16:27

Министърът на отбраната Атанас Запрянов говори на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се състоя в Националния дворец на културата в София. Той подчерта, че сигурността в нашия регион може да бъде постигната само с практическия и траен принос на НАТО и целенасочения ангажимент на ЕС.

Запрянов спомена три основни теми в дискусиите по време на сесията: подкрепата за Украйна, приоритетите и очакванията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон и сигурността в Черноморския регион. Той подчерта, че България е съсредоточена върху укрепването на националната отбрана в рамките на НАТО и изпълнението на проекти за модернизация на въоръжението и техниката във всички видове въоръжени сили и във всички оперативни домейни.

Министърът на отбраната също така подчерта значението на създаването на многонационална бойна група на НАТО в България, която ще допринесе за защитата на страната като съюзник и ще бъде реален принос към сигурността на Югоизточния фланг на Алианса. Той спомена и плановете за създаване на многонационален дивизион на НАТО в България, който ще ръководи съответните формирования на сухопътните войски според регионалните планове на НАТО.

Запрянов благодари на българския парламент за ролята му в изграждането на по-силна национална отбрана в рамките на НАТО и ЕС и изрази подкрепата на страната за Украйна в нейните законни действия срещу руската военна инвазия. Той подчерта, че помощта за Украйна е стратегически интерес за България и че страната работи върху значителен допълнителен транш военна помощ, като се фокусира върху реалните нужди на украинските войници.

Очакванията от Срещата на върха във Вашингтон са да се потвърдят решенията за укрепване на възпирането и отбраната на Източния фланг, както и за пълно ресурсно осигуряване на отбранителните планове. Запрянов също така призова за вниманието на срещата да бъдат включени регионалната сигурност както в Черно море, така и в Западните Балкани, които са два взаимосвързани региона, подложени на целенасочени руски хибридни кампании.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев