Адмирал Емил Ефтимов говори на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО

...........................................
26.05.2024 / 16:40

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов говори на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София. Той подчерта, че България е надежден съюзник на Източния фланг на НАТО, играещ решаваща роля за сигурността на Черноморския регион. Страната е решила да работи за развитието на своите отбранителни способности, необходими за посрещане на бъдещи предизвикателства в множество домейни и за подпомагане на общите усилия на съюзниците за осигуряване на европейската и глобалната сигурност.

Адмирал Ефтимов представи ролята и приноса на България към колективната отбрана на Източния фланг на Алианса, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Той припомни, че страната е домакин на многонационална бойна група на НАТО с рамкова държава Италия, която ще бъде подсилена до ниво бригада, ако е необходимо. Инвестициите, свързани с тези проекти, представляват голяма тежест за военния бюджет на страната. Той посочи, че очакваните 2% от БВП за отбрана няма да бъдат достатъчни и тези усилия трябва да бъдат подкрепени от общото финансиране на НАТО, когато е възможно.

Адмирал Ефтимов подчерта, че войната на Русия срещу Украйна значително е нарушила международния ред. Провокативните действия на Русия в Черно море показват целенасочен опит за установяване на военно превъзходство, което представлява пряка заплаха за Източния фланг на НАТО. Освен това характерът на войната се промени, като новите технологии, съчетани с конвенционални тактики за водене на хибридна война, създават регионални кризи и изискват непрекъсната преоценка на ситуацията за сигурност, повишена бдителност и по-осезаемо възпиращо и отбранително присъствие на НАТО на Източния фланг.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев