Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с парламентарна делегация от Върховната рада на Украйна

...........................................
26.05.2024 / 16:49

Министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с парламентарна делегация от Върховната рада на Украйна по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се проведе в София. По време на срещата Запрянов потвърди ангажимента на страната ни за укрепване на сътрудничеството с Украйна и за продължаване на подкрепата на страната да защитава правото си на свобода и независимост, самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност и да се развива като суверенна нация.

Министър Запрянов подчерта, че позицията на България относно бъдещето на Украйна остава непроменена. Той подчерта, че бъдещето на Украйна е в основата на европейската архитектура за сигурност и в рамките на НАТО и българската помощ ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо. „Бъдещето на Украйна е в основата на европейската архитектура за сигурност и в рамките на НАТО и нашата помощ ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо“, каза той.

Министър Запрянов също така потвърди, че България остава ангажирана да оказва военна и военно-техническа помощ на Украйна и този процес ще продължи въз основа на решенията, приети от Народното събрание.

В срещата участваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев.

Пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО събра близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации. Фокусът на дискусиите беше върху подкрепата за Украйна и приоритетите на предстоящата през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Снимка: Министерство на отбраната
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев