На 28 май ще бъде открит традиционният филмов фестивал „София филм фест в Сливен“

...........................................
28.05.2024 / 09:21

На 28 май ще се състои откриването на традиционния филмов фестивал „София Филм Фест в Сливен“. Това е тридневен кино форум, който ще започне в 18:00 часа с прожекцията на българския филм „Защото обичам лошото време“ на режисьорката Яна Лекарска. Филмът включва известни актьори като Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елени Декидис, Веселин Ранков и Иван Бърнев.

Програмата продължава в 20:30 ч. с финландския филм „Паднали листа“ на режисьора Аки Каурисмаки. Тази трогателна история спечели наградата на журито в Кан през 2023 г. и беше номинирана за „Златна палма“. Разказва за двама самотни души, които се срещат случайно в Хелзинки и се опитват да намерят любовта в живота си.

На 29 май фестивалът продължава в 18:00 часа с немския филм „Пожар“ на режисьора Кристиан Пецолд. Този филм, който беше част от официалната селекция на Берлинале-23, представя емоционалните връзки между група приятели, споделящи ваканционна къща на брега на Балтийско море, докато се развива горски пожар.

Вечерта завършва в 20 часа с прожекцията на филма на Вим Вендерс „Прекрасни дни“. Този филм беше сред претендентите за Оскар за най-добър международен филм. Той разказва историята на японски чистач на тоалетни, който пътува между различни работни места.

На 30 май фестивалът ще покаже за първи път във виртуална реалност (VR) късометражни филми във фоайето на зала „Сливен“ от 16:00 часа. Програмата продължава в 18:00 часа с филма на Маргарете фон Трота „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“, който изследва връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш.

Филмовият фестивал ще приключи в 20:00 часа с прожекцията на филма на София Копола „Присила“, базиран на биографията „Elvis and Me“ с благословията на Присила Пресли. Този филм се върти около невинното и очарователно младо момиче, в което се влюбва легендарният Елвис.

Фестивалът е част от проекта на Арт Фест „София филм фест на път 2024“, осъществен съвместно с Община Сливен, в партньорство с Национален фонд „Култура“. Всички прожекции са безплатни за публиката.

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев