Правителството предложи значително увеличение на социалната пенсия за старост

Снимката е илюстративна
28.05.2024 / 17:08

Правителството предложи значително увеличение на социалната пенсия за старост от 276,64 лв. на 307,07 лв. от 1 юли тази година. Това предложение е публикувано в портала за обществени консултации Strategy.bg и е свързано с планираното увеличение от 11% на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 г. Увеличението на социалната пенсия за старост е част от решението за осъвременяване на пенсиите по швейцарското правило, което беше одобрено от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) на 14 май, съобщи БТА.

Това увеличение на социалната пенсия за старост ще доведе до повишаване на размера на други пенсии, които не са свързани с трудова дейност, като например пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост. Според предоставената информация хората, които получават пенсия, несвързана с трудова дейност, са приблизително 62 000, докато тези, които получават добавки към пенсиите, определени в процент от социалната пенсия за старост, са малко над 75 000 души.

Министерството на труда и социалната политика обосновава увеличаването на социалната пенсия за старост с необходимостта от подобряване на адекватността на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Това увеличение ще допринесе за намаляване на бедността сред възрастните хора и ще осигури по-добро качество на живот за тях.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев