Днес в България пристигат тленните останки на цар Фердинанд

...........................................
29.05.2024 / 10:44

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат транспортирани от Германия до България с военен самолет, както е предвидено според решението на правителството. Министерството на отбраната отговаря за организирането и изпълнението на транспорта, докато Министерството на външните работи координира дейностите. Необходимите финансови средства ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет за 2024 г.

Това решение идва след искане от инициативен комитет, състоящ се от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р Ивайло Шалафов, съобщи БТА. Преди да предприеме действия, служебното правителство потърси обратна връзка от парламента и президентството, които не повдигнаха възражения. Впоследствие МО и МВнР се ангажираха да организират транспортирането на тленните останки на царя.

Поклонението ще започне в 15:30 часа в двореца "Врана" и е отворено за обществеността. Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Той е първият цар от Третото българско царство и остава непогребан в криптата на църквата "Св. Августин" от смъртта си досега.

Снимка: Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна"
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев