През 2023 г. правителството предприе няколко стъпки за подобряване на приобщаването на ромите

...........................................
30.05.2024 / 21:49

През 2023 г. правителството предприе няколко стъпки за подобряване на приобщаването на ромите, включително осигуряване на целеви средства за образователни медиатори, социални работници и помощници на учителите. Бяха променени и разпоредбите на Министерството на здравеопазването, за да се увеличат броя на прегледите за здравно неосигурени бременни жени. Някои от другите дейности включват финансиране на мерки за подкрепа на ученици от ромски произход, които се завръщат в България от чужбина, и въвеждане на допълнителни часове по български език в предучилищни групи с разнороден етнически състав.

Въпреки тези усилия, процентът на децата, обхванати от образователната система, намаля леко през тази година. Все още има предизвикателства при осигуряването на достъп до здравни услуги за ромското население поради фактори като бедност, безработица и ниска здравна култура. Високият дял на ромите без квалификация и с ниско образование също влияе отрицателно върху техните възможности за заетост.

Общините се опитват да включат икономически неактивни лица, включително роми, в пазара на труда чрез инициативи като групови семинари за професионално ориентиране и работа с ромски трудови медиатори. Въпреки това, проблемът с обособяването на маргинализирани групи в изолирани квартали остава неразрешен, което води до лоши жилищни условия, липса на обществени услуги и трудности при осигуряването на основни удобства.

Държавата работи за предотвратяване на дискриминацията и насилието срещу ромите чрез обучения и правни консултации. Филмът „Хени. Приятелството – смисъл и спасение“, продуциран от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“, беше представен на заседанието на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, за да отбележи 80-годишнината от спасяването на българските евреи.

Снимка: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев