На 3 юни отбелязваме 24 години от смъртта на Невена Коканова

Невена Коканова
03.06.2024 / 09:09

На 3 юни отбелязваме 24 години от смъртта на Невена Коканова, една от най-обичаните български актриси, наричана „първата дама на българското кино“. Всяка година нейни почитатели се събират във фоайето на Общинския драматичен театър в Дупница, кръстен на нейно име, за да си спомнят за нейния талант и наследство.

Родена на 12 декември 1938 г. в Дупница, Невена Коканова започва кариерата си като стажант-актриса в ямболския театър на 18-годишна възраст, без да има официално актьорско обучение, съобщава Уикипидея. През следващите десетилетия тя се снима в над 60 филма, включително емблематични роли като Ирина от „Тютюн“, Лиза от „Крадецът на праскови“ и Неда от „Отклонение“. Освен това тя играе в повече от 60 театрални постановки.

Въпреки че губи битката с рака на гърдата през 2000 г., наследството на Невена Коканова продължава да живее чрез нейните филми и запомнящи се изпълнения, уточнява DarikNews. Родният й град Дупница съхранява паметта й жива чрез нейния общински театър и изложбата от фотографии и реквизити, посветени на нейната кариера, разположени във фоайето на театъра.

Театърът разполага и с бронзов барелеф на легендарната актриса, който стои като постоянно напомняне за нейния траен принос към света на изкуството. Докато се събираме, за да отпразнуваме живота и кариерата на Невена Коканова, ние сме благодарни за възможността да научим и оценим невероятния й талант, който продължава да вдъхновява поколения артисти.

Снимка: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев