Областният управител Чавдар Божурски взе участие в поклонението в чест на Христо Ботев

...........................................
03.06.2024 / 09:38

Областният управител Чавдар Божурски присъства на церемония в поклонение в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Събитието се състоя на централния градски площад на Сливен по обяд на 2 юни. Участие взеха също кметът Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев, началник-щабът на военно формирование 22 220 полковник Делян Люцканов, съветници и граждани.

Церемонията беше организирана по случай Деня на Ботев и включваше поднасяне на цветя от името на различни институции и граждани. Сред тях бяха цветя от народните представители, ОДМВР-Сливен, политически партии, Историческия музей, училища, читалища и други организации.

В края на събитието прозвуча традиционната едноминутна сирена, която призова гражданите да отдадат почит с минута мълчание към подвига на поета-революционер Христо Ботев и всички загинали за свободата на България.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се празнува за първи път през 1884 г. и от 1901 г. се провеждат официални чествания. Сирените, използвани за първи път за отбелязване на тази дата, са дали сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна в чест на 100-годишнината от смъртта на Ботев през 1948 г.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

Още снимки от новината

...........................................
...........................................
...........................................

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев