От 1 юли хартиените ваучери за храна отиват в историята, остават само електронните

Снимката е илюстративна
03.06.2024 / 11:16

С наближаването на крайния срок на преходния период остават по-малко от 30 дни до пълното преминаване към електронни ваучери за храна. От 1-ви юли хартиените ваучери ще спрат да се използват и работниците ще могат да получат своите ваучери само в електронен формат, съобщава БНР.

Главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България, Таня Обущарова, уверява, че търговците ще продължат да приемат хартиени ваучери до изтичането на тяхната валидност. Това означава, че притежателите на такива ваучери все още могат да ги използват в магазините, докато изтекат посочените върху тях крайни срокове.

Важно е потребителите да проверят датата на изтичане на ваучерите си и да гарантират, че ги използват преди тази дата. Електронните ваучери имат същата продължителност на валидност като техните хартиени аналози, което обикновено е една година от датата на издаване. Повечето оператори предлагат лесни начини за проверка на валидността на електронните ваучери, като например чрез мобилно приложение или телефонно обаждане.

Таня Обущарова добави, че хората трябва да следят приоритетно използването на електронните ваучери с най-кратък срок на валидност, преди да изразходват тези с по-дълъг срок. Към момента над 750 000 души се възползват от тази популярна социална придобивка, а има 11 лицензирани оператора, които предоставят ваучери.

Годишната квота за издаване на ваучери се определя от държавния бюджет, а сумата от 200 лева на месец е освободена от данъчно облагане за един служител. Този тип социални придобивки играят важна роля за подпомагането на служителите и допринасят за подобряването на условията на труд в предприятията.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев