Премиерът Димитър Главчев посети ГКПП „Малко Търново“ заедно с посланика на Турция Мехмет Саит Уянък

...........................................
04.06.2024 / 12:54

Премиерът Димитър Главчев посети ГКПП „Малко Търново“ заедно с посланика на Турция Мехмет Саит Уянък, вътрешния министър Калин Стоянов, регионалния министър Виолета Коритарова, министъра на туризма Евтим Милошев, министъра на околната среда и водите Петър Димитров, директора на Агенция „Митници“ Георги Димов, директора на ГД „Гранична полиция“ Антон Златанов, областния управител на Бургас Мария Нейкова, кмета на Бургас Димитър Николов, кмета на Малко Търново Илиян Янчев и други официални лица. Те обсъдиха въпроса за облекчаване на трафика и подобряване на инфраструктурата на граничните пунктове.

Главчев обяви, че има споразумение с Турция за съвместна работа по разширяването на ГКПП „Малко Търново“. Преди да се пристъпи към синхронизиране на двата проекта, обаче, трябва да се проведе задълбочена обществена дискусия в България относно разрешаването на преминаването на камиони през пункта, като се вземат предвид всички правни разпоредби и изискванията на Натура 2000, тъй като определени участъци попадат в рамките на защитената зона Странджа. След приключване на този процес експертите от двете страни ще могат да започнат подробен преглед на плановете.

Премиерът подчерта, че основната отговорност на настоящото служебно правителство е провеждането на честни и прозрачни избори и напредъкът на започнатите проекти. Въпреки това, той изрази надежда, че работата по разширяването и модернизацията на ГКПП „Капитан Андреево“, който понастоящем е вторият най-натоварен пункт в света с потенциал да стане първи в рамките на две до три години, ще продължи съгласно споразумението с Турция.

Снимки: Министерски съвет
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев